Terugblik

Wat heb ik geleerd afgelopen maanden:
– Van tevoren genoeg spanbanden en klosjes op voorraad hebben. Ik heb gemerkt dat ik terwijl ik bezig was toch nog een paar klosjes of een extra spanband nodig had. Erg onhandig en ook onnodig.
– Op veel plekken zit een te grote kier tussen de latten. Vaak komt dit doordat ik de latten onvoldoende op elkaar heb aangedrukt. Soms is er net nog een splinter van de lat uitgebroken. Ik dacht dat ik dit wel weg kon schaven, maar dat viel toch tegen.
– Toen de hele kano dicht was en ik alles ging schaven, kwam ik erachter dat ik sommige klosjes zo op het bouwbed had vastgeschroefd dat ik nu – de boot dicht is- er niet meer bij kon om eraf te schroeven. Deze heb ik uiteindelijk door moeten zagen, wat veel meer tijd kost.
– Des te meer latten ik tegelijk lijmde, des te makkelijker werd het om de latten goed en mooi aan te laten sluiten.
– De buitenboeg had ik beter van een hardere houtsoort kunnen maken in plaats van Red Cedar. Ik heb voor Red Cedar gekozen omdat ik veel van dit materiaal had en het er precies uit komt halen. Verder vind ik het mooi matchen omdat de latten ook van Red Cedar zijn gemaakt.
– Ik ben erg blij dat ik de latten zagen en frezen samen met twee klasgenoten in twee dagen heb kunnen maken, voordat de bouwperiode op school echt van start ging. Twee dagen flink door- en samenwerken, scheelde daarna erg veel tijd.

Hieronder zie je wat foto’s van dingen die mis zijn gegaan.

Bij het lijmen van de latten werkte ik de linker en rechter kant naar elkaar toe. Totdat ik dicht bij de bodem kwam. De latten van de tweede helft moest ik passchaven op de eerste helft. Bij de eerste twee latten ging dit mis en deze heb ik te schuin gezaagd of geschaafd.

 

 

 

 

 

 

Hoe dichter ik bij de bodem kwam met het lijmen van de latten, hoe meer spanning er op de latten kwam. Hier heb ik de latten onvoldoende aangedrukt op de mallen en de spanbanden onvoldoende aangetrokken. Gelukkig heb ik dit verschil kunnen wegschaven en schuren.

 

 

 

 

 

 

In het midden van de bodem sluiten de latten nergens helemaal perfect aan. Daarom wilde ik de kier graag over de hele lengte gelijke dikte maken, door het in te zagen over de hele lengte. Toen ik dit deed, liep de zaag van de geleider af en zaagde ik dus buiten de kier.

Hierdoor ga ik er een zandstrook op lijmen. Een zandstrook is eigenlijk te klein om een kiel te kunnen noemen. Maar het is wel functioneel wanneer je de kant op vaart.